Ajalehtedest korv

korv

Kes ütles, et meisterdamine on kulukas? Vanadest ajalehtedest korvi valmistamine lihtne, lõbus, keskkonnale ja rahakotile sääsev. Ja kui suures punumisetuhinas veel midagi järele jääb, siis viska see kindlasti papi ja paberi konteinerisse, sest iga tonn ümbertöödeldud paberit säästab 17 puud, 30m3 vett ja keskmise eramaja aastase kulu jagu elektrit. Ümbertöödeldud paberist saab teha uusi pabertooteid, näiteks wc paberit, pakkepaberit, vihikuid ja ajalehti, millest saab jälle uusi korve punuda.

Vaja läheb

  • suuri vanu ajalehti,
  • kääre,
  • pesulõksu.

Kuidas teha?

Mõtle, kui suurt korvi sa soovid teha. Võta suur ajaleht, näiteks Eesti Ekspress ja lõika see pikuti pooleks. Rulli/voldi endale valmis pikad peened ajaleheribad ning punu nendest korvi põhi. Nii nagu punutakse vaipa. Vaheldumisi, üks alt ja järgmine pealt.

korv

Kui oled korvi põhja suurusega rahul, voldi kõik need ribad, mis jäävad alla poole suunaga üles. Võta jälle rullis ajalehe riba ja hakka seda ringselt ümber pikkade torude punuma. Ühenda paberist ribade otsad neid omavahel üksteise sisse kokku kerides. Jälgi, et ühenduskohad ei jääks kogu aeg samale küljele, siis jääb see külg nõrgaks.

Esimesed paar ringi on rasked, edasi läheb juba kergemini. Et oleks kergem, kinnita ringi algus lõksuga pika ajalehetoru külge, siis ei libise paber oma kohalt minema. Punudes jälgi ikka, et see ribad jookseksid vaheldumisi, see mis ühel ringil on seespool, peab järgmisel jääma väljapoole.

korv

Kui korv on juba piisavalt kõrge ja tahaksid lõpetada, siis hakka välimisi ribasid sissepoole keerama nii, et punud need risti olevate ribade vahele. Sisemised ribad punu aga väljapoole. See annab ka korvile tugevust.

korv

Nüüd mine pese käed ära, sest ajalehed määrivad käed trükivärviga kokku!

korv

Kuidas meil Ülenurme Pere- ja Noortekeskuse loovusringis “Noorteka padjakas” ajalehekorvide meisterdamine läks, vaata siit.

One thought on “Ajalehtedest korv

  1. Pingback: Kuidas lapsega aega veeta? Meisterda paberist korv! - Perekool.ee

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga