Jutukaardid

IMG_7288jutuk2luguweb

Tahaks jutustada lapsele õhtujuttu, aga pea on tühi ja ükski jutt ei tule meelde. Selleks, et veidike oma kujutlusvõimet tagasi kutsuda, meisterdame täna omale vahvad jutukaardid, mis näevad välja ainulaadsed ja iga lugu, mis sünnib on kordumatu, stimuleerides mõtteid ja tundeid, mis võivadki jääda vaid sinu ja lapse salalugudeks.

Lugude rääkimine on hea võimalus loovaid oskusi harjutada – seda sõprade ja pere ringis või hoopis suuremas grupis.

Vaja läheb

 • Paber
 • Liim
 • Käärid
 • Pliiatsid
 • (fotod, pildid ajalehest, vanadest kalendritest vms)

Kuidas teha?

Vaatame kolme erinevat varianti:

1. Enda joonistatud jutukaardid. Lõika u 6 cm läbimõõduga ruudu kujulised tugevamast paberst kaardid ja joonista iga lehe peale ise või koos lapsega pilt. Pilt võiks olla võimalikult lihtne. Nt päike, puu, meri, täht, kass, koer, rebane, karu,lammas, hobune, vihmapiisk, teerada, kirik, laev, loss, onn, jõulukuusk, öö, lõke, leib, õun, kuningas jne.

IMG_7283jutuk1web IMG_7287raamatweb

IMG_7286jutukluguweb

Kui tundub, et tahaks lihtsamalt läbi saada, siis on väga hea Koolibri väljaanne “Lasteaia ladumisaabitsa tähed ja pildid”. Autorid Lilian Livi, Milvi Roosileht, Pilvi Kula.

IMG_7280jutuklapsweb

IMG_7282larseridaweb

Lapse enda joonistatud kaardid, annavad hea ülevaate, millised on lapse mõtted. Sellised kaardid võiks jääda lapsele oma lugude jutustamiseks.

2. Otsi kokku pildid, mis on välja lõigatud vanadest ajalehtedest, ajakirjadest, kalendritest, fotodelt. Seejärel kleebi need tugevamast paberist või papist välja lõigatud alusele.

IMG_7292jutuk2web

IMG_7288jutuk2luguweb

3. Kolmas variant on kõige lihtsam ja laseb aja puudusel meisterdamise seekord hoopis vahele jätta. Otis kokku vanad fotod ja jaga need teemade kaupa. Nt perefotod – hea võimalus rääkida lapsele oma lapsepõlvest, vanematest, vanavanematest ja nende lugudest. Hilisemad pildid, mida laps mäletab, võiks olla lapsele rääkimiseks. Reisifotod/reisipildid ajakirjadest – sellest võiks saada unistamise lugu, kuhu minna, mida vaadata ja näha, mida huvitavat teha. Looduspildid – rääkida lugusid loodusest meie ümber.

IMG_7297lugufotoweb

IMG_7298lugureisweb

Kuidas mäng käib?

 • Kaarti tõlgendades ei pea olema täpne. See, mida pildil näeme, võib olla sümboolse või metafoorse tähendusega.
 • Luba oma kujutlusel vabadust voolata ja liikuda piiramatult läbi aja ja ruumi, konteksti ja tähendust.
 • Väldi keerukaid konstruktsioone. Lihtsad lood on lõbusamad ja kergemad jälgida.
 • Räägi lugu aktiivses pinges hoides sündmused käimas.
 • Inspiratsiooniks viita vanale maagiale lapsepõlvest: nõia võlukepid ja võlujoogid, võlusõnad, muundumised ja sekkumised teistest ilmadest aitamaks lugu avada.
 • Jutukaartidega mängimine ei ole nutikuse ega fantaasia võistlus. Lase koosmängimisel olla protsessi esiplaanil.
 • Eriti grupis mängides võib tekkida soov kokkuleppida teatud tingimused nagu näiteks kellegi kaarti ei tõlgendata ümber ja üksteisele ei segata vahele. Mängijal on õigus jätta käik tegemata või jääda vahele ilma selgitusi andmata.

Alusta oma lugu sõnadega”Oli kord…” ja proovi välja mõelda jutt, mis ühendaks omavahel kõiki valitud pilte. Alusta esimese pildiga, mis su tähelepanu köidab. Mängus pole valesid vastuseid, eesmärk on lasta piltidel kujutlusvõime tööle panna. Mõtted tekivad ajus piltidena ning ajau leiab võimaluse piltide omavahel seostamiseks. Mida rohkem sa mängid, seda lihtsamaks muutub pikkade ja seotud lugude väljamõtlemine. Mängida võib kas omaette või või koos sõpradega kordamööda, nii et iga mängija räägib kõigi 5-10 pildi kohta käiva loo.

VÕIB KA NII (paaridele või väikestele gruppidele) Iga mängija tõmbab oma käigukorra ajal kolm suvalist kaarti, uurib neid ja paneb nad ritta, mis ei pea olema tõmbamise järjekord. Mängija arendab kaartidele põhinevalt jutu: algus vastavalt esimesele kaardile, loo ülesehitus teise kohaselt ning lõpp kolmanda järgi. Kui lugu on lõppenud võivad teised mängijad küsida küsimusi, et saada selgust oma mõistmisele.

See on põnev! Lastele meeldib lugusid kuulata veel ja veel!

One thought on “Jutukaardid

 1. Pingback: Palju õnne sünnipäevaks! | Vippa

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga